woensdag, juni 30, 2004

raar maar waar

OP ZOEK NAAR DE VROUW VAN ZIJN LEVEN. Voor het eerst (2002) hebben onderzoekers het mannetje van de ‘deken-octopus’ in levende lijve ontmoet. Het wonderbaarlijke diertje is zo klein als het oog van zijn vrouwelijke soortgenote, maar heeft zelf bijzonder grote ogen en een geslachtsorgaan dat de helft van zijn lichaamsgewicht in beslag neemt. Al zijn krachten zijn gebundeld in één sperma-pakketje (zie de witte zwelling tussen zijn armen op de foto).En dat alles om haar te vinden en kans te maken op één keer seks - waarna hij sterft.

Wist je dat:
het doorspoeltoilet uitgevonden werd in 1589 !!!
De WC werd in 1589 uitgevonden door Sir John Harington. De stortbak werkte met een klep die een hoeveelheid water liet stromen. Harington beval aan om een of twee keer per dag door te trekken. Hij was zijn tijd ver vooruit, want pas tegen het eind van de 19e eeuw deed het moderne toilet zijn intrede.



Als je 's nachts naar de sterren kijkt, kijk je naar het verleden. De sterren zijn heel ver van ons verwijderd en het licht van die sterren moet dus een hele afstand afleggen om ons te bereiken. Terwijl het licht die afstand aflegt tegen 300.000 km/s, verstrijkt de tijd. Dat betekent dat als je 's avonds naar de ondergaande zon kijkt, die zon in werkelijkheid al zo een 8 minuten verdwenen is, want het zonnelicht heeft ongeveer 8 minuten nodig om ons te bereiken. Het licht van de dichtsbijzijnde ster, alfa centauri, heeft meer dan 4 jaar nodig om ons te bereiken. Dat betekent dus dat het licht van alfa centauri dat door jouw ogen wordt opgevangen, meer dan 4 jaar eerder vertrokken is. Het beeld dat jij van alfa centauri ontvangt is dus meer dan 4 jaar oud.

Voorlopig doen we het met 9 planeten in ons zonnestelsel, alhoewel sommige geleerden al spreken van een tiende planeet (NEMESIS). De volgorde vanaf de zon: mercurius, venus, aarde, mars, jupiter, saturnus, uranus, neptunus en pluto. Wil je de volgorde onthouden, leer dan volgende zin uit het hoofd: " Maak voort aardig meisje, Jan spuit u nat. Plens!"

In 1975 kreeg een sint-bernard, de zwaarste hond ter wereld, 23 jongen, waarvan er 15 in leven zijn gebleven. Hoeveel jongen krijgen zoogdieren gemiddeld?

Olifant: 1 kalf

gorilla: 1 jong

paard: 1 veulen

schaap: 1 tot 3 lammeren

leeuw: 2 tot 4 welpen

poes: 3 tot 8 jongen

hond: 3 tot 10 welpen

konijn: 3 tot 10 jongen

muis: 3 tot 12 jongen

varken: 10 tot 15 biggen

Als jij over 45 jaar of zo met pensioen gaat, zal een dag ongeveer zes seconden langer duren dan vandaag. De aarde draait voortdurend om haar as. Maar de aarde draait elke dag iets minder snel om haar as. En dat betekent ook dat elke dag iets langer duurt dan de voorgaande dag, namelijk 0,00000002 seconde langer.

Bijna 2050 jaar geleden besliste Julius Caesar dat al het verkeer ( toen vooral karren en soldaten te paard) links moest rijden omdat soldaten hun zwaard met hun rechterhand moesten kunnen trekken. Kwam er dan uit de andere richting een vijand, dan konden de soldaten met hun rechterhand hun zwaard trekken om de vijand neer te steken. Nadat Napoleon in het begin van de 19de eeuw Europa veroverd had, beval hij dat men voortaan rechts moest rijden. Iedereen gehoorzaamde, behalve Groot-Brittanië, waar Napoleon niets te zeggen had. En zo is het gebleven... men rijdt er nog altijd links.

Volgens oude geschriften regende het in het jaar 582 "BLOED" in Parijs. Iedereen dacht dat God hen wilde straffen. De werkelijke oorzaak van deze eigenaardige regen was de sirocco. Dat is een hete wind die ten noorden van de Sahara en de Arabische woestijn waait. Soms waait de wind over de Middellandse zee naar Europa. En dan kan het gebeuren dat hij fijn rood stof uit de woestijn meevoert. De regen die in Parijs viel, werd door dat stof gekleurd.

De aarde is omgeven door een dampkring of atmosfeer. Waterdamp is meestal wit - doorzichtig. Toch zie je een blauwe hemel als je omhoog kijkt. Het witte licht van de zon is een bundel van allerlei lichtgolven, samengesteld uit alle kleuren van de regenboog. Die lichtgolven stoten in onze atmosfeer op allerlei stofjes en gasdeeltjes, waardoor ze afgebogen worden. Vijf ( rood, oranje, geel, groen, lichtblauw) van de zeven kleuren van de regenboog worden weinig afgebogen en vallen bijna recht door de dampkring heen. De andere twee kleuren (blauw en violet), die de grootste frekwentie hebben en dus de kleinste golflengte, worden door de gassen en stofdeeltjes het sterkste afgebogen. Ze worden in alle richtingen verspreid. Daardoor lijkt de lucht blauw.

De renkoekoek (Geococcyx californianus)

Misschien heb je hem al gezien in de tekenfilm "Roadrunner". Biep - biep doet hij, terwijl hij vliegensvlug over de wegen holt. De renkoekoek kan van alle vliegende vogels het snelst rennen met kleine stapje en in zigzag, hij bereikt snelheden tot 45 km/h. Zijn vleugels en staart gebruikt hij om in evenwicht te blijven. Alleen in uiterste nood verlaat hij de grond en vliegt hij onbeholpen een eindje weg.



In 1582 konden veel mensen hun verjaardag niet vieren omdat paus Gregorius XIII besliste dat jaar met 10 dagen in te korten. Hij nam die beslissing omdat de kalender van Julius Caesar die in 45 voor Christus werd
ingevoerd niet juist bleek. Hij korte het jaar 1582 met tien dagen in en besliste dat het jaar van de eeuwwisseling geen schrikkeljaar meer zou zijn, behalve als het deelbaar was door 400. Het jaar 2000 was dus wel een schrikkeljaar. Door deze regeling is de Gregoriaanse kalender die wij nu nog gebruiken tot op één dag in de 3323 jaar nauwkeurig. Zo zie je maar...

Guglielmo Marconi ( 1874 - 1937 )

Het eerste zinnetje (1844) dat Samuel Morse, de uitvinder van de telegraaf, doorseint, is een deel van een bijbeltekst: „Wat heeft God gewrocht” (Numeri 23:23). Het eerste zinnetje (1876) dat Alexander Graham Bell door zijn telefoon uitspreekt, is: „Kom hier, Watson, ik heb je nodig.” De uitvinder van de radio, Guglielmo Marconi, komt bij zijn eerste boodschap (1895) niet verder dan één letter: de S. Het antwoord: een geweerschot. Het is halverwege de jaren tachtig van de 19de eeuw. Een Duitse studiebol, Heinrich Rudolf Hertz, duikt diep in de theorieën van een Schotse natuurkundige, James Clerk Maxwell, die met keurige formules bewijst hoe elektriciteit en magnetisme met elkaar samenhangen. Het verschijnsel is algemeen bekend: draai een magneet rond in een spoel en er ontstaat een stroom – zo werken de fietsdynamo en de elektriciteitscentrale. Maar hoe kan dat zonder dat magneet en spoel elkaar raken? Het is Maxwell die in 1861 sluitende wetten maakt om dat te verklaren en die veronderstelt dat er golven zijn, elektromagnetische golven, die zich met de snelheid van het licht verplaatsen, en energie kunnen overdragen. Ook het licht zelf is zo'n golf.

Tot zover op papier. De gevestigde wetenschappers geloven er niet veel van. Het duurt tientallen jaren tot Hertz in 1888 aantoont dat deze golven echt bestaan. Met een primitieve houten opstelling maakt hij de eerste radiozender: twee kleine spoelen wekken elk een hoge spanning op en ertussen springt telkens een vonk over. De snel trillende stroom tussen de twee spoelen wekt golven op, radiogolven. De ontvanger bestaat uit twee staven op korte afstand van elkaar. Springt tussen die staven ook een vonk over, dan zijn de golven gearriveerd op de ontvanger. Zo bewijst Hertz dat de theorie van Maxwell klopt.

Maar wat hebben de golven van Hertz –zijn naam komt terug in de eenheid voor frequentie en is de laatste jaren ook bekend als maat voor de kloksnelheid van computerprocessoren– te maken met de huidige radio? Hertz zelf denkt nog helemaal niet aan het gebruik van golven voor draadloze communicatie; die uitvinding staat op naam van een Italiaan.

Guglielmo Marconi (1874 - 1937) is ingenieus en verdiept zich al op twintigjarige leeftijd, tijdens vakanties op het landgoed van zijn familie, in de radiogolven van Hertz. Met een morsesleutel en elektrische bellen probeert hij via deze golven signalen te verzenden. Hij plaatst een zender in de raamopening van de graanzolder, en een ontvanger op een heuveltje een paar honderd meter verderop. Als hij met de seinsleutel drie tikken geeft –de morsecode voor de letter S– zwaait de boer met zijn zakdoek, als bewijs dat het signaal overgekomen is.

Marconi is niet tevreden en zet de ontvanger aan de andere kant van het heuveltje. Zal het signaal ook nu de ontvanger bereiken? De boer neemt zijn geweer mee en wacht tot de elektrische bel drie keer overgaat: de S is aangekomen. Het antwoord richting Marconi is een geweerschot: de elektromagnetische golven hebben blijkbaar geen moeite met het heuveltje. Het is april 1895.

Daarna gaat het snel. Twee jaar later begint Marconi een eigen bedrijf. Hij is dan al in staat een afstand van 18 kilometer te overbruggen. In november 1897 verschijnt het eerste vaste radiostation, in 1899 overbruggen de golven het Kanaal en eind 1901 arriveert de letter S weer als eerste aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, tot stomme verbazing van al die wetenschappers die vertellen dat het onmogelijk is vanwege de kromming van de aarde. Het jaar daarop ontdekt Marconi dat lagen in de atmosfeer helpen bij de voortplanting van zijn radiogolven.

Als bekroning op zijn werk ontvangt Marconi in 1909 de Nobelprijs voor natuurkunde. Dan heeft de eerste radio-uitzending al plaatsgehad, op kerstavond 1906. Twee muziekstukken, een gedicht en een kort verhaal waren in een omtrek van enkele honderden kilometers via de radio te horen.



Het allereerste radioprogramma was te beluisteren op kerstavond 1906. De radio dankt zijn geboorte aan de draadloze telegrafie van Marconi. Terwijl Marconi enkel signalen kon overseinen, slaagde de Canadees Fessenden erin ook de menselijke stem en muziek uit te zenden. Op kerstavond 1906 hoorden de marconisten van enkele schepen door hun koptelefoon opeens een stem. Iemand las het kerstverhaal voor, draaide een stukje muziek van Händel en wenste een vrolijk kerstfeest. Daarna vervolgde de stem krakerig: " Als iemand mij hoort, laat hij dan schrijven naar Fessenden in Brant Rock ". Dit kerstprogramma werd uitgezonden door een 128 m hoge mast met een bereik van 320 km. Er bestonden toen echter nog geen radio's, zodat enkel scheepsmarconisten Fessendens uitzending konden horen. Dit eerste radioprogramma was in een paar minuten voorbij, maar het werd een mijlpaal in de geschiedenis van de communicatie.

Baird, John Logie (Helensburgh, Schotland, 13 aug. 1889 – Bexhill, Sussex, 14 juni 1946)

De man die het allereerste televisiebeeld te zien kreeg was John Logie Baird. Hij had in 1925 op zijn zolder in Londen een vreemd toestel in elkaar geknutseld om beelden door te seinen. Het bestond uit een oude elektrische motor, kartonnen dozen, pianosnaren, touwen en lenzen. Op 2 oktober 1925 deed Baird de zoveelste poging om van de ene zolderkamer naar de andere het beeld van zijn oude buiksprekerspop door te seinen. Op het scherm van de ontvanger zag hij de pop verschijnen (uiteraard niet in kleur). Opgewonden haalde hij zijn hulpje, de 15 jarige William Taynton. Hij plaatste hem voor de camera, liep naar de andere kamer waar de ontvanger stond en zag...het verbaasde gezicht van de knaap. Baird wordt de 'Vader van de Televisie', genoemd. Hij was geen wetenschapper maar een Brits zakenman, die in 1925 een (nu niet meer gebruikt) systeem van televisie wist te verwezenlijken, gebaseerd op de in 1884 door de Duitser Paul Nipkow uitgevonden en naar hem genoemde draaiende, geperforeerde schijf. Hij was de stichter van de Baird Television Company, die reeds in 1928 regelmatig televisie-uitzendingen voor twee Londense omroepzenders verzorgde.

Wist je dat...

* de oudste bekende Nederlandse vers over vogeltjes ging: de in 1932 ontdekte West-Vlaamse zin uit de 12 de eeuw: Hebban olla uogala nestas bigunnan hinase hi(c) (e)nda thu (= Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij).

kopie authentiek document

* de frisbee in 1947 uitgevonden werd door studenten van een Amerikaanse universiteit. Volgens sommigen smeten ze naar elkaar met aluminium taartvormen, die ze gekregen hadden van Joseph Frisbie, een bakker. Volgens anderen wierpen ze elkaar lege kartonnen borden toe. In die borden werden op de universiteit de maaltijden opgediend die geleverd werden door de firma van William Russel Frisby.

* we de legoblokjes te danken hebben aan een Deens jongetje. Ole Kirk Christiaensen was een Deense timmerman die vaak houten speelgoed maakte voor zijn zoon Godtfred. In 1942 werden Godtfred's bouwstenen voor het eerst in plastic gemaakt. Christiaensen bedacht zelf de naam LEGO uit het Deens leg godt, wat " goed spelen " betekent.

* de zwarte weduwe een giftige spin is die haar naam niet gestolen heeft. Ze is echt zwart en ze durft na de paring het veel kleinere mannetje verslinden. Daarna blijft ze als een weduwe achter.

* Galileï voor de tijdmeting bij de studie van de versnelde beweging zijn toevlucht nam tot de muziek. Elke ervaren muzikant kan de tijd verdelen in nauwkeurig gelijke intervallen van een gehele maat of een halve maat of ... een 64ste maat. Zij ( Galileï en zijn medewerkers) zongen dus een Italiaans slaapliedje en lieten een bal los op een helling bij een bepaalde noot. Telkens na een halve maat trokken zij een streepje op de helling, om de plaats aan te duiden waar de bal zich bevond. Door dit experiment vaak te herhalen slaagden zij erin de positie van de bal na gelijke tijdsintervallen zeer nauwkeurig vast te leggen.

* het geluid ( indien het zich ook in de ruimte zou voortplanten) ongeveer 13 dagen nodig heeft om de afstand aarde - maan te overbruggen en ongeveer 13 jaar voor de afstand aarde - zon.

* het licht slechts 1,3 seconden nodig heeft om de de afstand aarde - maan te overbruggen en ongeveer 8 minuten voor de afstand aarde - zon.

* de giftigste stof die men kent geproduceerd wordt door de anaërobe bacterie clostridium botulinum, die soms in bedorven ingemaakte eetwaren (dus oppassen !!!) aanwezig is. Tijdens de tweede wereldoorlog werd dit botulinetoxine als chemisch wapen geproduceerd, er werd berekend dat 2 gram ervan voldoende was om 15 miljoen mensen te doden. Gelukkig werd het niet gebruikt omdat blijkbaar het gevaar voor de eigen bevolking te groot was.

* onze planeet Aarde een volume heeft van 1,083.1012 km³, een massa van nagenoeg 5,98.1024 kg, een omtrek van 40003,423 km aan de polen en van 40076,592 km aan de evenaar, een doorsnede van 12756,776 km aan de evenaar en 12713,822 km van pool tot pool, een oppervlakte van ongeveer 5,1.108 km² ( hiervan ongeveer 29% land en 71% water).



Brave leraren !!! mmh...

Onlangs werd in de U.S.A. een groot spiekonderzoek gedaan. Aan duizenden mensen werd gevraagd of ze ooit gespiekt hadden bij examens. Van alle zakenlui, ingenieurs en artsen gaf driekwart toe dat ze geregeld spiekten. Kunstenaars spiekten minder: twee op drie. Maar het braafst waren de leraren. Slechts één op twee had ooit gespiekt.